Tips om Coaching vergoed te krijgen

Gepubliceerd op 3 maart 2025 om 12:31

Tips om Coaching Vergoed te Krijgen door je Werkgever

Wanneer je vastloopt in je werk, kan coaching een effectieve manier zijn om weer in beweging te komen. Een coach helpt je ontdekken welk werk past bij jouw talenten en drijfveren, of hoe je beter omgaat met werkdruk en stress. Ook kan een coach ondersteuning bieden als je bijvoorbeeld gebukt gaat onder een conflict, of het gevoel hebt dat je inspanningen niet worden gezien.

Alle reden dus om naar je leidinggevende te stappen om te vragen of die jouw coaching wil vergoeden. In Nederland gebeurt dat al in 38 procent van de coachingtrajecten, zo blijkt uit onderzoek door Psychologie Magazine. Hoe ga je het gesprek aan met je baas over je wens in coaching te gaan? Hier zijn 7 tips:

1. Vraag de volledige aandacht Als je wilt dat je verzoek slaagt, zorg dan dat jouw leidinggevende voldoende tijd inruimt voor jullie gesprek. Zeg bijvoorbeeld: "Ik wil iets persoonlijks met je bespreken, wanneer heb je daarvoor echt even tijd?" Zo voorkom je dat je leidinggevende tussendoor bijvoorbeeld mailtjes en appjes afhandelt.

2. Bescherm jezelf Mogelijk schaam je je voor je hulpvraag. Bedenk dan dat je niet alles hoeft te delen met je werkgever. Vaak vraagt iemand coaching aan vanwege een heel persoonlijke situatie die effect heeft op het werk. Als je daarover wilt praten met je leidinggevende, hoef je niet al die persoonlijke dingen te vertellen. Je kunt ook zeggen: "Dit is wat jullie van mij verwachten. Ik kan dat op dit moment niet honderd procent leveren. Een coach kan me helpen meer zicht te krijgen op de factoren die mij hinderen in mijn prestaties."

3. Wees niet te bang Maak je probleem niet kleiner dan het is. Als je bijvoorbeeld tegen een burn-out aanhangt, wees dan niet bang om dat te zeggen. Dat maakt voor je werkgever onmiddellijk de urgentie van je verzoek duidelijk. Zelfs wanneer je twijfelt of je je werk nog wel leuk vindt, kun je dat benoemen. Tijdens een traject met een loopbaancoach ontdek je immers meer over je ambities, talenten, vaardigheden en drijfveren. Daar kan ook je werkgever baat bij hebben. Je kunt daarna, als het goed is, beter duidelijk maken wat je nodig hebt om gemotiveerd aan de slag te gaan. En als je besluit om op zoek te gaan naar een andere baan, geeft dat ook je werkgever duidelijkheid.

4. Zoom in op de opbrengsten voor je werkgever Probeer een link te leggen tussen jouw coaching en de belangen van de werkgever. Stel: je bent onlangs gepromoveerd tot leidinggevende, maar twijfelt of je daar al helemaal aan toe bent. Coaching kan je dan helpen om je leiderschapskwaliteiten meer te ontwikkelen. En zo kun je meer coachingdoelen vertalen naar opbrengsten voor je werkgever. In plaats van te vertellen waarmee je nu worstelt, kun je ook benoemen wat je hoopt te leren. Denk aan beter stress- of tijdmanagement, meer overtuigingskracht, onderhandelingsvaardigheden of betere conflicthantering. Om de opbrengsten van coaching nog concreter te maken, kun je daarnaast verwijzen naar de referenties en getuigenissen die veel coaches op hun website plaatsen.

 

5. Verwijs naar het opleidingsbudget Veel bedrijven hebben een opleidingsbudget voor medewerkers. Coaching valt daar vaak ook onder. Vraag bij de HR-afdeling of je leidinggevende na of er zo'n budget is en of coaching daaruit vergoed kan worden.

6. Benadruk het preventieve aspect Leg uit dat je met coaching wilt voorkomen dat problemen escaleren. Door nu in jezelf te investeren, kun je voorkomen dat je in de toekomst uitvalt door bijvoorbeeld een burn-out. Dit preventieve aspect kan voor werkgevers aantrekkelijk zijn, omdat het hen op de lange termijn kosten kan besparen.

7. Overweeg coaching in de vorm van een retreate. Coaching hoeft niet alleen in een reeks losse sessies plaats te vinden. Soms is het waardevol om even helemaal afstand te nemen van de dagelijkse werkomgeving en in een andere setting aan jezelf en je ontwikkeling te werken. Een retreate biedt een intensieve ervaring waarin je diepgaand kunt reflecteren, nieuwe inzichten opdoet en werkt aan persoonlijke en professionele groei. Dit kan een geweldige manier zijn om in korte tijd grote stappen te zetten en met hernieuwde energie en focus terug te keren naar je werk. Informeer je werkgever over deze mogelijkheid en bespreek hoe een retreat bij kan dragen aan jouw ontwikkeling én aan de organisatie.

8. Wees voorbereid op tegenargumenten Je leidinggevende kan tegenwerpingen maken, zoals budgetbeperkingen of twijfel over de effectiviteit van coaching. Bereid je voor op zulke reacties door bijvoorbeeld te wijzen op succesvolle voorbeelden binnen of buiten het bedrijf, of door te benadrukken dat coaching een investering is in jouw ontwikkeling en daarmee in het succes van het bedrijf.

Met deze tips vergroot je de kans dat je werkgever bereid is te investeren in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling door middel van coaching.

 

Kijk voor de eerstevolgende retraite op Persoonlijk Kompas


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.